• I SUPPORT

    banner1
  • Recent Comments

    meorsoleh on 2016
    Certain Somebody on 2016
    meorsoleh on Reasons
    han! on Reasons
    meorsoleh on End of posting
  • Archives

  • Carta PERUBATANonline
  • Site meter

    SiteMeter
  • Disclaimer

    Some rights reserved.

    The writer has a mortal fear of lawyers - the blog isn't here to infringe upon any copyrights or break any laws, it's here to be a papyrus for the writer's humble life memories. Give any comment if you have any questions or concerns. Something will be done:).

  • Blog Stats

    • 34,322 hits
  • Others

  • Meta

  • VIPs who came here

  • Advertisements

Bersusah-susah dahulu…

Kekadang tu terfikir, ayat bersusah-susah ni bukan hanya maksud yang kalau kita yang bersusah-susah, kita juga yang boleh bersenang-senang. Kadang-kadang tu disebabkan mak bapa atau atuk nenek kita yang bersusah payah, baru kita yang dapat bersenang lenang sikit.

Bila tengok anak aku yang umur 3 tahun tu sedap tidur dalam bilik yang ber-air cond, terfikir bertapa bertuahnya beliau. Dan juga aku.

Dulu masa aku kecik-kecik memang takde aircond kat rumah. Aku pernah melawat rumah kawan aku lepas kitaorang habis PMR. Tidur kat rumah dia. Kagum gila bila merasa tidur dalam bilik dia yang ada aircond. Rumah aku masa tu? Tidur guna kipas siling tambah kipas meja.

Akhirnya aku merasa tidur dalam aircond di rumah sendiri ialah masa aku umur 16 tahun kot. Masa tu Papa aku dah pencen. So duit pencen tu pakai untuk buat rumah, dan beli aircond. Tu pon pasang dia aircond utk bilik abang aku satu, dan bilik parent aku satu. Bilik lain takde lagi. Abang aku study oversea so bilik tu jadi bilik aku la hohoho…

So Papa aku kini kalau tidur memang tak boleh kalau tak pasang aircond. Aku pon sama. Kalau tidur rumah sedara mesti terdetik dalam hati, “ala… kenapa xde aircond ni. Rasa nak sewa hotel je hahaha”

Bila dikenang semula, parent aku selalu cerita mereka orang susah.

Bila dah kerja, dah dapat gaji, kene berkira-kira duit gaji selain nak buat sara makan pakai sendiri dan anak-anak, kene menyara atuk dan nenek aku serta pakcik makcik aku yang masih kecil. Kurus gila okay Papa dan Mama dulu kih kih kih.

So masa kecil aku memang stress la bila pergi kedai kasut/ kedai baju, mak aku mesti pilih yang paling murah. Yang mana harusla yang paling takde style kan?

Semuanya sebab diorang ada priority lain yang lebih penting. Iaitu untuk beli rumah, dan untuk pendidikan. Teringat juga dulu aku request gila-gila nak piano keyboard sempena birthday dan sempena dapat no 1. So lepas beli tu ingat nak masuk la kelas muzik. Sekali mahal gila kau…. Papa dan Mama aku cakap tak payah… hahahaha! Tapi betul juga kan? Ape faedahnya? Bukan nak jadi ahli muzik apetah lagi artis.

Parent aku pernah tunjuk satu gambar abang-abang aku (aku tak lahir lagi masa tu) posing dengan anak kawan Papa aku. Kawan Papa aku kaya. So nampak la dalam gambar tu yang anak kawan Papa aku tu pakai kasut kulit dengan stokin. Abang-abang aku pakai selipar jepun je. 🤣

Tapi sekarang, Alhamdulillah la. Masing masing mampu dah beli kasut. Haha!!

Alhamdulillah la masa aku belajar, aku tak pernah la kebulur. Diet untuk kuruskan badan tu pernah la. Bagi aku kesusahan aku dulu ialah aku kena teruskan belajar je. Duduk rumah lepas abes sesi sekolah. Nak keluar rumah pon kawan duduk jauh-jauh. Tapi atas dorongan dan doa parent aku la aku berjaya sampai sini. Although aku sekarang sangat awkward kalau nak bergaul dengan orang. Kawan sekampung pon takde. Huhuhu…

Anyway, just berharap semoga anak-anak aku nanti akan jadi orang yang bersyukur. Yang tahu menghargai.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: